Rynek żywności 2020

Rynek spożywczy, podobnie jak wszystkie inne dziedziny naszego życia, podlega nieustannym zmianom, wynikającym z modyfikacji podejścia konsumentów, ich większej świadomości i wiedzy, czy nawet globalnych trendów. W rzeczywistości, w której zdjęcie opublikowane na Instagramie w mgnieniu oka obiega świat, mody tworzą się szybko i niemal od razu zyskują szerokie rzesze wyznawców. Jak zatem będzie wyglądał rynek żywności 2020? Przyniesie pogłębianie tematu oraz dodatkowe poszukiwania w obszarze żywności ekologicznej, a także będzie stawiał na eko opakowania, których coraz więcej możemy znaleźć na sklepowych półkach, również w sektorze towarów Premium.

Ekologiczne i zdrowe

Konsumenci na całym świecie zaczynają być coraz bardziej świadomi i dokładnie czytają etykiety produktowe. Dotyczy to przede wszystkim żywności. Towary o niskiej jakości, zawierające duże ilości ulepszaczy smaków lub konserwantów cieszą się coraz mniejszą popularnością. Na sklepowych półkach królują natomiast towary naturalne i zdrowe. Śmieciowe i mocno przetworzone jedzenie jest w zdecydowanym odwodzie.

Żywnościowe zero waste

Również w przypadku żywności stawia się na jak największe wykorzystywanie wszystkich elementów. W przypadku rynku spożywczego duży nacisk kładzie się na zmianę opakowań oraz przyzwyczajeń związanych z przechowywaniem żywności.

Wiele dużych firm oraz sklepów zaczyna rezygnować z nadmiernej ilości tworzyw sztucznych i folii, w które pakuje się produkty. Zamiast nich wprowadza się papier i karton oraz opakowania wielokrotnego użytku. Do łask powracają na przykład zapomniane na wiele lat butelki z kaucją.

Precykling czyli jak poradzić sobie bez opakowań?

Teoretycznie żywności nie może funkcjonować bez opakowania, które zabezpiecza je przed zabrudzeniem oraz spowalnia procesy fizykochemiczne, prowadzące do zepsucia.

Ostatnie miesiące przyniosły jednak rozkwit sklepów działających w oparciu o filozofię precyklingu, która zakłada, że wszystkie towary w sklepie mają być sprzedawane do pojemników własnych przyniesionych przez konsumentów.

Dzięki temu ogranicza się ilość plastikowych opakowań, w które zawijane są produkty jednostkowe, a klienci otrzymują szansę na zakup dokładnie takiej ilości, jaką potrzebują, co przynosi mniejsze marnowanie żywności na świecie.

Przemiany i poszukiwanie zamienników

Branża spożywcza stoi przed wielkim wyzwaniem, związanym ze znalezieniem substytutów dla kilku popularnych składników. Przykładem może być choćby masło orzechowe – pyszna przekąska, która niestety nie należy do produktów wybitnie zdrowych i ekologicznych.

Pod naciskiem konsumentów wiele firm prowadzi zatem badania, czym można byłoby zastąpić niezdrowe składniki, aby utrzymać smak, ale zmniejszyć kaloryczność oraz poprawić wartości danego produktu. Obecnie trwają prace nad przygotowaniem kremu o zbliżonych właściwościach, w którego składzie nie będzie jednak orzechów arachidowych – zastąpią je pestki arbuza.

Wegetarianizm na świeczniku

Coraz większa grupa konsumentów na całym świecie przechodzi na dietę wegetariańską, a spore grono deklaruje chęć zmiany swoich przyzwyczajeń żywieniowych na bezmięsne.

Wpływa to także na rynek spożywczy, zmuszając go do wprowadzania innych produktów, które byłyby pełnowartościowym źródłem białka i błonnika – czyli substancji podstawowych i niezbędnych dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Testom poddaje się olbrzymie ilości produktów. Największą szansę na wykorzystanie upatruje się warzywach strączkowych, awokado, nasionach arbuza i dyni.

Bezglutenowa dieta dla każdego

Ostatnie lata pokazały olbrzymie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe. Odpowiadając na potrzeby rynku, producenci zaczęli zatem poszukiwać zamienników, które pozwoliłyby utrzymać jakość i smak wielu produktów spożywczych, wykluczając z nich jednak mąkę pszenną.

Okazuje się, że już niebawem będziemy mogli przetestować pieczywo, w którym zamiast białej, pszennej mąki pojawi się mąka z banana lub kalafiora.

Rynek 2020 – poszukiwanie zdrowej żywności oraz ekologicznych opakowań

Nadchodzący rok przynosi coraz bardziej widoczny zwrot w stronę zdrowej, ekologicznej żywności, wytwarzanej w zgodzie z filozofią zero waste. Równie mocno zwraca się też uwagę na opakowania produkowane w całości z surowców wtórnych lub z dużym udziałem recyklatu. Takie produkty można znaleźć na przykład w E-hurtownia-opakowan.pl.

Konsumenci świadomie decydują się na zakup bezpiecznych i sprawdzonych towarów. Mają także coraz większe wymagania w kwestii składu poszczególnych produktów. Aby za tym nadążyć wytwórcy muszą działać prężnie i nieustannie poszukiwać nowych, ciekawych i zdrowych rozwiązań.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here